lauantai 31. maaliskuuta 2012

I'm in love...

Ensimmäinen viikko Higashimatsuyamassa takana - mutta tuntuu, kuin olisin ollut täällä jo kuukausia...! Niin paljon on tehty, nähty ja koettu. Vielä Suomen puolella ollessa jännitin, mitä lähtö toisi tullessaan ("pitäisikö sittenkin jäädä turvalliseen koto-Suomeen"), mutta ainakin tämän viikon perusteella olen todella iloinen ja innoissani, että olen täällä.

Mutta palatkaamme taas hetkeksi kuluneisiin päiviin! Torstaina tosiaan julkistettiin kielitestin tulokset ja askarreltiin lukujärjestysten parissa. Paikalla olivat myös syksyllä saapuneet vaihtarit, joten meitä oli koolla melkoinen lössi.


Ja sitten niistä tuloksista... Toisin kuin viimeeksi väitin, tasoja onkin kai vain neljä, joista ylimpään kuuluvat vaihtarit saavat osallistua normaaleille kursseille. Henna pääsi kakkostasolle, mutta minä ja Meri... me aloitamme Daiton koulutiemme ykköstasolta.

Syksyllä tulleet vaihtarit kuitenkin lohduttivat meitä ja sanoivat, että opetus suhteutetaan meidän taitojemme ja tietojemme mukaan, ja toisaalta jos senkin jälkeen opeteltavat asiat tuntuvat liian helpoilta, meidän on mahdollista nousta kesken lukukaudenkin ylempään ryhmään. Kertaus on opintojen äiti, eli ehkä ykkösleveli ei ole niin huono juttu sitten kuitenkaan. (Vaikka kyllähän se vähän nolottaa...) Meidän lisäksemme ryhmässä on yksi kiinalaismies, joka ei ilmeisesti puhu erityisen hyvin niin japania kuin englantiakaan, eli kommunikaatio hänen kanssaan saattaa olla aika haastavaa. Hennan ryhmässä taas on yhteensä neljä vaihtaria, ja loput ovat sitten joko kolmosryhmässä tai ylempiä.

Ryhmäjaon jälkeen olikin sitten aika alkaa ihmetellä tulevan lukukauden lukujärjestystä. Kolmostasolla tai alempana olevat saivat pohjaksi valmiiksitehdyn, alustavan lukujärjestyksen, johon kuitenkin olimme (tietyin rajoituksin) vapaita lisäämään vielä muutamia lisäkursseja. Itse otin yhden englanninkielisen (!) kurssin, jossa modernia Japania tarkastellaan muun muassa feminismin, sukupuoliroolien ja seksuaalivähemmistöjen näkökulmasta.
Lukujärjestysten askartelun jälkeen oletimme saavamme kännykkämme, mutta ei - saisimme ne kuulemma vasta seuraavana päivänä. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun joku asia siirtyy tällä tavalla luvatusta myöhempään ajankohtaan. Esimerkiksi tämän kuun vuokranmaksun yhteydessä tiistaina minä ja Meri emme pystyneet maksamaan tasarahalla, joten annoimme vähän enemmän kuin tarvitsee. Vaihtorahat meille luvattiin keskiviikoksi. Kun keskiviikkona sitten menimme KV-toimistoon kysymään rahojen perään, meille sanottiin, että saisimme ne torstaina. Ja kun torstaina kysyimme asiasta, arvaatteko, mitä kävi? Niinpä. Kun siinä vaiheessa taas puhuttiin vasta seuraavasta päivästä, kärsivällisyytemme ei enää oikein riittänyt ja kohteliaasti mutta jämäkästi totesimme, että tarvitsisimme vaihtorahat tänään - ja niin ne sitten saimmekin. Victory!

Illalla lähdin Green Housen poppoon kanssa onseniin. "Onsen" voi tarkoittaa joko kuumia lähteitä tai sitten niiden yhteyteen rakennettua kylpylää; tässä tapauksessa kyseessä oli jälkimmäinen.


Puolisen tunnin kävelyn ja osittaisen eksymisen jälkeen viimein löysimme tiemme tunnelmallisesti valaistuun rakennukseen, joka kätki sisälleen onsenin ihmeet. Odotukseni olivat korkealla, koska olin kuullut onseneista niin paljon hyvää etukäteen.


Eteisestä eteenpäin kuvaaminen oli kielletty, joten tämä on ainut
kuvani sisäpuolelta.

Enkä tosiaankaan pettynyt! Pääsymaksu onseniin oli seitsemisen euroa, joka sisälsi puolentoista tunnin vedessä lilluskelun sekä pesuaineiden vapaan käytön. Lisämaksusta olisi voinut vuokrata pyyhkeen, mutta koska ennen lähtöä minua ja Meriä oli ohjeistettu ottamaan mukaan iso pyyhe kuivaamiseen sekä pieni pyyhe pesemistä varten, emme vuokrapyyhkeitä tarvinneet.

Eteisestä, jonka lukollisiin kaappeihin jätimme kenkämme, jatkoimme sisälle kylpylärakennukseen. Itse kuumien lähteiden lisäksi kylpylässä voi rentoutua hieronnassa, kauneushoitolassa tai hyvän ruoan parissa kylpylän isossa ravintolassa. Me suuntasimme kulkumme kuitenkin suoraan altaille.

Naisille ja miehille on nykyään lähes kaikissa onseneissa omat erotetut puolensa (ei siis pelkät pukukopit vaan myös altaat), ja niin oli täälläkin. Meininki on hieman kuin suomalaisessa uimahallissa; pukuhuoneessa vaatteet riisutaan lukolliseen kaappiin ja ennen veteen menoa peseydytään. Erona onsenissa on kuitenkin se, että kaikki ovat alasti, ja pesu ei ole samanlainen kepeä suihkussa pyörähdys kuin Suomessa, vaan hiuksista lähtien kaikki pestään huolellisesti ennen kylpemistä. Myös suihkut ovat varsin erilaiset suomalaisiin vastineisiinsa verrattuna:


(Kuva täältä.)

Kuumien lähteiden tarkoitus ei siis ole niinkään puhdistaa kuin rentouttaa, ja toisaalta vesi pysyy helpommin puhtaana, kun kaikki peseytyvät ensin huolella.

Pesun jälkeen onkin sitten aika pulahtaa veteen. Tässä kohtaa hiukset sidotaan yleensä kiinni niin, että ne eivät pääse koskettamaan vettä. Monet ottavat pikkupyyhkeensä mukaan ja kantavat sitä viikattuna päänsä päällä. Altaat ovat varsin matalia, ja niissä on tarkoitus olla joko istuallaan tai polvillaan niin, että pää pysyy veden pinnalla. Uiminen on kielletty. Myös puhumista pitäisi ilmeisesti rajoittaa, mitä minä ja Meri emme tosin tienneet... Ehkäpä siksi ne parit tädit katsoivat meitä vähän toruvasti!

Altaita oli sekä sisällä että ulkona. Sisällä oli yksi viileävesiallas (+17 astetta), perus kuumavesiallas (+ 40 astetta) sekä muutama poreallas. Ulkona oli yksi tavallinen allas (jonka yhteydessä oli muuten laajakuvatelevisio) sekä (ilmeisesti) kaksi erikoisempaa, joista toisen vesi oli kait suolaisempaa kuin yleensä ja toinen oli "liejuista". Liejuisessa altaassa kylpijät hieroivat vettä ihoonsa ja kasvoihinsa, eli ilmeisesti se oli hyväksi iholle. Altaiden lisäksi kylpyläalueelta löytyi kaksi saunaa, joista toisessa oli televisio. Löylyä ei kummassakaan heitetty, vaan kyseessä oli lähinnä kuuma huone. Televisiottomassa saunassa, jossa Merin kanssa kävimme, oli iso kulhollinen suolaa, jolla sai kuoria halutessaan ihoaan.

Se tiedoista. Mitä tulee itse kylpemiskokemukseen... Varmaan. Parasta. Ikinä. Jäimme Merin kanssa heti koukkuun! Kuumassa vedessä lojuminen tuntuu vaan niin älyttömän hyvältä ja rentouttavalta. Kun olo alkoi käydä liian lämpimäksi, vaihdoimme allasta tai pulahdimme hetkeksi viileävesialtaaseen. Erityisesti ulkoaltaissa oli mukavaa olla, sillä ulkoilman viileyttä vasten vesi tuntui kaksinverroin paremmalta ja pilvetön yötaivas puolikuineen yläpuolellamme oli kaunis ja tunnelmallinen.

Perusteellisen kylpemisen jälkeen olo oli rentoutunut mutta energinen ja iho tuntui ihanan sileältä ja puhtaalta. Amerikkalaisvaihtarit kertoivat käyvänsä onsenissa noin kerran kuussa, mutta minä ja Meri harkitsimme viikottaista visiittiä - niin mukavaa se oli!


Päästyäni joskus vähän ennen kymmentä kotiin vaihdoin päälle olovaatteeni ja ehdin istahtaa alas ehkä kymmeneksi minuutiksi, kun yhtäkkiä ovikelloni soi. Oven takana oli kaksi SoftBankin työntekijää, jotka kertoivat tulleensa tuomaan puhelimemme ja pyysivät minua 2. kerroksen asuntoon, jonne kaikki Palatsin vaihtarit olivat jo kokoontuneet. Kyllä, kymmenen aikaan illalla! Maksoimme ja vastaanotimme luurimme, saimme hieman ohjeita ja sitten palasimme takaisin koteihimme; tosin Kasumi tuli luokseni auttamaan minua ja Hennaa puhelimen käytössä, sillä ohjeistukset olivat varsin hatarat.

Mutta tässä se nyt sitten on, minun keitaini nääs!Se on oikeasti aniliinimmanpunainen, mutta niin. Söpö, eikös vain ♥ Nyt sitten vaan ostamaan paljon kännykkäkoruja ja koristelutarroja ja muuta semmoista!

Perjantaina... meidän piti mennä Tokioon, mutta emme sitten mennetkään. (Menemme varmaan ensi viikolla, kun meillä on vielä muutama vapaapäivä ennen opetuksen alkamista.) Itse olin aika väsyksissä, joten lähinnä lojuin kotona; kävin tosin "pikaisesti" kaupassa (tavallisiin ruokaostoksiin uppoutuu täällä tahtomattakin aika paljon aikaa, kun kaikkea pitää vielä toistaiseksi syynätä ja ihmetellä, ennen kuin löytää hakemansa) ja laitoin ruokaa. Illasta Yuki ja Kasumi tulivat käymään, ja näytin heille Facebookin kautta koko joukon kuvia perheestäni ja suomalaisista jutuista.

Tänään illalla Kaikanilla järjestetään tervetuliaispippalot meille uusille vaihtareille. Olen jonkun verran syksyllä tulleiden kanssa jutustellut, mutta toivottavasti tänään tulisi tutustuttua porukkaan kunnolla! Vaikka olenkin viihtynyt täällä Palatsissa, olen hieman kateellinen Green housen ja Kaikanin sosialisointimahdollisuuksista - tai siis siitä, että moinen on siellä yhteisten tilojen takia helpompaa. Noh, onneksi voin käydä aina kyläilemässä!

Sunnuntaina onkin sitten avajaisjuhlallisuuksien aika; opetus alkaa ensi perjantaina. Niistä lisää myöhemmin. Nyt taas lopettelen, ennen kuin hartiani menevät ihan umpisolmuun. Loppukevennyksenä vielä kuva naapurin koirasta, joka tykkää ulvoa ongelmajätteenkeräysautojen musiikin (??) tahtiin:PS: kertokaa joku mulle, miksi tää Blogger on nykyään kahta rasittavampi? Merkinnät näyttää vähän miltä sattuu, vaikka esikatselussa kaikki näyttäisikin olevan ok, ja jostain syystä en saa enää mitään tekstiä, esim. kuvatekstejä, kirjoitettua pienellä. >:(

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oo, kuulostaa ihanan rentouttavalta toi kylpylähommeli! Kylläpä sun siellä kelpaa...känny on myös hieno! Blingejä ja koristeita odotellessa... ;)

Caro kirjoitti...

Voi voi, mä myös ihastuin tuohon kylpyläkuvaukseen! Taitaa hakata Turun Caribian aika sata nolla :D

Pidähän kivaa sielä! Seurailen ruudun toiselta puolen (:

Terkuin Pore

Tai kirjoitti...

Tuli tosta ongelmasta mieleen, että ootko välillä yrittäny vaihtaa riviä shift + enterillä? Tai pelkällä enterillä? Kun niissä on jotenkin eroa, en tiedä mihin liittyen. xD Ja sitten kokeilla tekstin muokkausta.

Raine kirjoitti...

Olen vähän kade, kun täällä ei ole niin lähellä onsenia, että pääsisi rentoutumaan viikottain. Itselläni olisi haaveena päästä vierailemaan ulkoilmaonsenissa talvella, kun sataa lunta.. :)

Onnittelut söpön kännykän johdosta! Pitäisi itsekin alkaa selvitellä miten moisen saisi hankittua (tosin en ehkä kehtaa hankkia noin söpöä).

Bloggerista puheenollen, itselläni tekstien alle ei enää ilmesty kynäkuvaketta, jonka kautta pääsisi tekstin muokkaukseen, ja omien kommenttien kohdalla oleva vastaava painike ei toimi. Kaipa nämä ovat nyt niitä maailmanlopun enteitä..

Noorula kirjoitti...

Voi onsen on maailman parhainta! Erityisesti esim. laskettelureissun jälkeen on ihana mennä pesemään hiet ja kylmettymät pois. ^^ Olenkohan mä huono suomalainen kun en ole saunasta läheskään näin fiiliksissä. :D

Joko teillä on muuten sakurat puhjenneet?

Bunny kirjoitti...

Oliko tuolla onsenissa mitään ohjeistusta tatuoinneista? Ite olin vaihtarin Kiotossa jossa suurin osa onseneista oli kielletty jos oli tatuointi... Ei kyllä kunnolla ikinä selvinnyt että miksi mutta harmikseni en uskaltanu lähtee onneani kokeilemaan rikkomalla sääntöjä joten multa jäi onsen kokematta :(

Hilda ☆ ヒルダ kirjoitti...

Senni: joo, se on ihana <3 Harmi vaan, etten osaa mennä sinne vielä yksin... Pitääkin muistaa kysyä osoitetta nuilta muilta!

Pore: joo, ei ole samalla tavalla riemulomaperheitäkään ;D Kiitos, pidetään!

Linda: en oo koettanut, mut voisin kyllä! Mulla ilmeisesti kuvat sekottaa tota systeemiä, jolla koodi muokkaantuu -> miltä tekstit näyttää. ...tai ainakin se, kun räpellän niitä sinne ja tänne pitkin tekstiä.

Raine: oh, itsekin haluan talviseen ulkoilmaonseniin! (Olen halunnut itse asiassa siitä lähtien, kun japanin opettaja siitä silloin joskus mainitsi. n__n)

Kiitos! Älä ujostele vaan ota rohkeasti juuri sellainen luuri, kuin sydäntäsi puhuttelee! ;) Ja muista kertoa sitten numerosi, että voidaan meilailla!

noorura: tykkään kovasti saunasta, mutta kieltämättä onsenin fiilistelykerroin taisi kohota roimasti korkeammalle... se on vaan jotain niin ♥

Sakura ei ymmärtääkseni ole vielä ihan tänne asti ehtinyt, mutta kaikenmoiset muut puut kovasti kukkivat.

Bunny: itse asiassa tuolla kerralla kun kävimme tatuoinnit eivät nousseet puheeksi, mutta ymmärtääkseni Japanissa tatuoinnit liitetään yakuzaan ja siksi niihin suhtaudutaan varsin negatiivisesti. En sitten tiedä, oltaisiinko länkkärinaisten tatskoille ymmärtäväisempiä... Mutta tosi harmi kyllä, että jäi onsen sulta kokematta :(

  © Blogger Template by Emporium Digital 2008

Back to TOP