lauantai 26. toukokuuta 2012

Sobaa ja rauhaa Gunmassa

Kuten viime merkinnässä mainitsinkin, viime viikon sunnuntaina kävimme ihmettelemässä päivän verran Gunman perfektuurin vuoristoidylliä. Kyseessä oli siis kouluretki, joka oli osa lukkarini ainoan ei-kielikurssin eli sen englanninkielisen naistutkimushässäkkäkurssin ohjelmaa ja näin ollen hyvin naisasiapainotteinen sisällöltään; tarkoituksemme oli tutustua päivän aikana sekä Japanin ensimmäisen silkkitehtaan ja sen naistyöntekijöiden oloihin (tai "oluihin", kuten viikonloppu-freudilaisittain kirjoitin) sekä erään gunmalaisen naismaanviljelijämummon elämään. Alunperin retken piti olla maksullinen ja matka taittaa usean vaihdon kera junalla, mutta nahkean osallistumisinnon jälkeen opettajamme tiedusteli KV-toimistolta mahdollisuutta matkan sponssaamiseen, ja tadaa, saimme ikioman bussin matkaa varten ja lopulta emme maksaneet muustakaan reissusta yhtikäs mitään. Ihan jees! Tämän käänteen myötä osallistumisinnokkuus koki jyrkän nousun, ja sunnuntai-aamuna lähes koko kurssiporukka hyppäsi Takasakan bussiasemalla Gunman nyssen kyytiin.

Gunman perfektuuri on, jos en nyt ihan väärin karttaa tulkitse, Saitaman luoteisnaapuri. Bussimatka ensimmäiseen kohteeseemme Tomiokan silkkitehtaaseen kesti noin reippaan tunnin verran ja suurin osa siitä kului itsekullakin untenmailla. Hietusen unista oli meno itse tehtaallakin, sillä oppaanamme toiminut setä ei ollut puheenparreltaan viihdyttävin. Papan pätevyydessä ei kuitenkaan ollut mitään vikaa, olihan hän sentään koko lafkan pomomies ja esitelmöinyt jopa itse keisariparille. Eli olimme hetken sukua julkkikselle, eikun mitä häh! (Jos tahdotte tietää silkkitehtaasta paremmin, suosittelen visiittiä paikan kotisivuille, josta löytyy tietoa niin japaniksi, englanniksi kuin vaikka ranskaksiksin!)






(Heidän auringonjumalallisin korkeutensa eli keisaripari joi teetä
juuri näistä kupeista silkkitehdas-vierailunsa aikana. OMG!)


Silkkitehdaskierroksen ja -kyselytunnin jälkeen hyppäsimme takaisin bussiin ja lähdimme huristelemaan kohti vuoristoa suuntanamme opettajamme tutun soba-ravintola, jossa tarkoituksemme oli maistella kyseistä nuudeliherkkua vastavalmistettuna. Vaikka Higashimatsuyamassakin horisonttiin piirtyy jotakin koto-Suomen muotoja runsaampia nyppylöitä, pisti Gunman vuoristomaisema itsekunkin suut kiinni ja kamerat laulamaan - jo bussin sisällä.


(Tässä kohtaa taidettiin kylläkin kuvata jotain jokea,
mutta ei anneta sen häiritä!)


Koska sobayassa oli meneillään lounastunnin ruuhka-aika, piti meidän odotella ja viihdyttää itseämme muulla tavoin hetken verran. Vaikka kaikkien masu jo vähän kurnikin, käsky oli varsin mieluisa, sillä äkkäsimme sobayan vieressä lammen tapaisen kirkasvetisen vesialueen, johon me ikinuoret sekopäät tietenkin ensitöiksemme ryntäsimme kahlaamaan ja leipiä heittämään.







  

(Olin niin täpinöissäni vuorista ja vedestä, että
unohdin tyystin ottaa kuvaa sobayasta; kyseinen 
rakennus siis joukkiomme taustalla.)  




Jahka viimeistenkin kahlaajien jalat alkoivat olla niin kohmeessa, että oli pakko kömpiä rantaan johtaville rappusille niitä kuivattelemaan, tuli sopivasti aika siirtyä ruoan ääreen - tai ainakin sisätiloihin sitä odottelemaan. Pahinta nälkää taltuttamassa oli paikallisia "snacksejä" sekä herkullisen vahvanmakuista yrttiteetä.


(Harjoittelimme japanilaista polviistuntaa; oikea ryhti ja jalkojen asento
kyllä löytyi, mutta pokka ei tahtonut pitää kuvan ottamiseen asti...)

  
Ja sitten viimein: ruokaa! Tuoreen, viileän soban kanssa oli tarjolla soijakastiketta sekä tempuroituja vihanneksia ja sieniä. Palanpainikkeena nautimme yrttiteetä.





Maittavien nuudelssien jälkeen oli terveellisesti urheilun paikka, kun lähdimme kipuamaan ylös vuorelle. Päämääränämme oli erään maanviljelijämummon koti, joka sijaitsi, jos ei nyt ihan huipulla, niin varsin korkealla rinteellä kuitenkin.





Kunnioitettavaan 74 vuoden ikään ehtinyt mummo asustelee miehensä kanssa lapsuudenkodissaan, jonka suojissa saimme esittää kysymyksiä liittyen hänen työhönsä silkkiperhosviljelijänä. (Jollain jännittävällä tavalla kodin sisustus ja jopa tuoksu toi mieleen suomalaisen stereotypisen mummolan, mistä teimme päätelmän, että kuten vauvat ja pikkulapset ovat universaaleja, myös vanhukset ovat!) Kysymysten teon lomassa saimme maistaa mummon itse tekemää ruokalajia, jonka oikeaa nimeä en nyt heti muista mutta jota ihan osuvasti kutsutaan myös "pirun kieleksi". (Erityisen mausteista se ei siis ollut, mutta ruoankappaleen ulkonäkö ja tekstuuri oli hyvin nihkeän kielimäinen...)


Haastattelun jälkeen laskeuduimme pienen matkaa takaisin alaspäin nauttimaan virvokkeita opettajamme talon terassille, josta aukesi kyllä aika kadehdittavan hieno näkymä vuorille.



Jääkahvin ja maapähkinöiden jälkeen kävimme uudestaan sobayassa jututtamassa erästä toista hyväkuntoista kahdeksaakymppiä käyvää mummoa, jonka valmistamaa tempuraa olimme aiemmin päivällä saaneet maistella. Sen jälkeen oli aika lähteä kotimatkalle, joka oli (ihmisten väsymystilan takia) varsin levottomien keskusteluiden värittämä. Takasakassa olimme takaisin joskus kahdeksan-yhdeksän välillä, josta matka jatkui kotiin nukkumaan.

Sellainen oli se kouluretki! Aiemmista viikoista poiketen tänä viikonloppuna emme ole menossa minnekään, mikä on ihan mukavaa vaihtelua. Ihan lojumiseksi tämä tai huominen eivät kuitenkaan jää kiitos läksyvuoren, jonka rinteet eivät, toisin kuin viimeviikkoiset Gunman vuoret, hirveästi houkuta kiipeilemään...

5 kommenttia:

Annika kirjoitti...

Olipa hieno retkipäivä! Upeita maisemia ja mielenkiintoisia paikkoja koettavana. Alkaa tulla matkakuumetta.... :)

Salla kirjoitti...

Huikeet maisemat! :)

Salla kirjoitti...

-ja ainiin: mun on pakko syöttää kaloja joka kerta kun käyn lukemassa sun blogia. Tosi koukuttavaa! :D

Anonyymi kirjoitti...

Ihania maisemia ja huikeita elämäntarinoita! -Taisku-

Hilda ☆ ヒルダ kirjoitti...

Kiitos kaikille n__n

  © Blogger Template by Emporium Digital 2008

Back to TOP